Pomoc w założeniu kostki 45x45x45

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Feniks
Gość
Na imię mam: Darek

Post autor: Feniks »

Cześć wszystkim,
W ramach wprowadzenia i pierwszego posta na tym forum nieco się przywitam. Mam na imię Darek i ostatnią styczność z podwodnym światem miałem mniej więcej w wieku 14 lat. Obecnie mam lat 27, a po latach spędzonych w terrarystyce narosła we mnie taka nieodparta chęć powrotu do akwarystyki. Oczywiście z czasem pojawiło się wiele zaległości, które powstrzymują mnie od zakupu i stąd wzięła się właśnie moja obecność na tym forum. ;)
Baniak
Uwielbiam kostki, także postanowiłem pójść w te ślady i założyć sobie akwarium o wymiarach 45x45x45 6mm - 91 litrów
Oświetlenie
Tutaj pojawia się pierwszy problem. Stosować CO2 nie będę, tym bardziej, że w akwarium zamieszkają Neocardiny, a super wymagających roślin raczej nie zamierzam posiadać. W doborze oświetlenia przeszukałem różne fora, gdzie jedni użytkownicy pisali o w/l, a drudzy o lm/l i... totalnie zgłupiałem. :) Chciałbym pokusić się o trawnik z Monte Carlo, więc myślę, że dobrze byłoby zainwestować w dobre oświetlenie. Przeglądając ofertę online ostatecznie wybrałem: CHIHIROS LED A II 301 MAX 32W - w specyfikacji piszą o 2600 lm, ale czy to nie będzie za mało? Jest jeszcze jeden model, a dokładnie: AII451 MAX 45W 3400 lm // Głowię się nad wyborem, bo zaś przy zbyt mocnym oświetleniu pewnie glonami szybko kosteczka zarośnie, także proszę ekspertów o pomoc w wyborze. :)
Filtr - Aquael FZN PRO 1500
Słyszałem, żeby nie sugerować się tym do jakich litraży producent zaleca stosować daną kaskadę i pójść od razu w 1500 do mojej przyszłej kostki - potwierdzicie, nie będzie to za silny filtr? :)
Nie przekonują mnie te cartridge, dlatego raczej wymienię je na gąbkę i zasypię ceramiką.
Podłoże: YOKUCHI Jiban Soil 10l Kompletne podłoże + YOKUCHI Ganban power base 2l.
Uzdatniacze: Aqua Art PLANTA GAINER Safe Water, Microbe-lift Special Blend 473ML BAKTERIE.

OBSADA
:
Bojownik HM X1
Microrasbora galaxy X8
Otosek X6
--
Limnopilos naiyanetri X10
Atyopsis moluccensis X4
Neocaridina Bloody Mary X20

// PRZESADZIŁEM CZY RACZEJ NIE BĘDZIE PROBLEMU Z ILOŚCIĄ OBSADY? :gwizd:

ROŚLINY
:
Anubiasy MIX (korzeń)
Monte Carlo (Trawnik)
Staurogyne repens (2PLAN)
Staurogyne brown - RA (2 PLAN)
Bacopa japan (2PLAN)
Cryptocoryne beckettii (2PLAN)
Hydrocotyle sp. japan (2PLAN)
Rotala rotundifolia BLOOD RED (3PLAN)
Rotala rotundifolia GREEN (3PLAN)
Rotala rotundifolia (3PLAN)
--
Zapraszam wszystkich do dyskusji. Chętnie poszerzę wiedzę o wszelkie wskazówki, a czasu na to będę miał zapewne sporo, gdyż czeka mnie prawdopodobnie kilkumiesięczna wizyta poza domem.
Pozdrawiam i zarazem miło mi, że dotarłeś/aś do samego końca tekstu. :))
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

Siema,Feniks
Trzymanie razem krewetek i ryb to nie jest dobry pomysł. Nawet jeżeli skorupiaki nie zmieszczą się rybom do pyska (czyt. zostaną pożarte), to będą przez nie dręczone - poskubywane i ganiane. Po co im taki stres? Jeżeli chodzi o obsadę to proponuję trzy warianty:

1. Microrasbora galaxy (10 - 12 sztuk)

2. Microrasbora galaxy (10 - 12 sztuk) plus Otocinclus macrospilus (6-7 sztuk)

3. Neocaridina Bloody Mary (10-15 sztuk)

Bojownik to terytorialna ryba i średnio nadaje się do akwarium towarzyskiego. Jeżeli zbiornik będzie mocno zarośnięty i posiadał kilka kryjówek możesz pokusić się o harem - 1 samiec plus 3 samice. Zaznaczam jednak, że takie połączenie też nie zawsze się udaje (zdarza się, że samiec potrafi zabić samicę krótko po odbyciu tarła). Poza tym musisz zastanowić się czy będziesz miał co zrobić z narybkiem jeżeli takowy się pojawi? Bojowniki to samotniki (sam nie czuję, gdy rymuję :mrgreen: ) i najlepiej trzymać je w pojedynkę.

Atyopsis moluccensis to krewetka dorastająca do 10 cm długości. Kostka o podstawie dna 45x45 cm nie zapewnia jej odpowiedniej przestrzeni życiowej.

Limnopilos naiyanetri - tego gatunku nie znam, więc nie wypowiem się :P
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Post autor: Ziemiojad »

Takie doradzanie to slaby pomysl jest Kazdy doradzajacy patrzy przez pryzmat swojego doświadczenia i lubienia bądź nie lubienia ryb.
Na przykład kostka. Moim zdaniem to najgorszy format akwarium.
Bojownik? Nie widzę go w takim otoczeniu.

Danio (Celestichthys) margaritatus. Bardzo plochliwa ryba. Trzeba by chyba z 30 sztuk kupić do tego akwarium. I to wszystko. No i nie lubią dużo światła. A ty chcesz mieć trawnik w akwarium. Bez dużej ilości światła i CO2 może się nie udać

Te ładne obrazkowe akwaria typu Amano...to one czasem istnieją 3 miesiące, czasem tydzień a czasem tylko są zrobione do zdjęć.
Gadać to ja potrafię: 3000 postów.
Awatar użytkownika

Autor
Feniks
Gość

Cześć Catfish_Billy i Ziemiojad, dziękuję za odpowiedzi.
Krewetki filtrujące faktycznie są przesadą z mojej strony, fantazja człowieka trochę poniosła. :wink: Bojowniki natomiast trzymałem z Neocardinami wieki temu i te prawdę mówiąc nie robiły na nich wrażenia, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że wiele zależy od temperamentu danej ryby i czasami można wpaść na istnego killera. Prawdę mówiąc, obsada nie jest dla mnie aż tak wielce ważna, mogę mieć nawet same krewety. :-) Bardziej trudzi mnie dobór samego sprzętu.

Może doradzanie w tym sensie jest słabym pomysłem, ale czasami lubię zobaczyć różne strony i jakoś samemu wyciągnąć wnioski z przedstawionych odpowiedzi w temacie. Mi akurat kostki się podobają, ale tutaj problem jest też inny ... otóż najzwyczajniej w świecie 45cm długości akwarium to jest maks na jaki mogę sobie pozwolić. Inne półki już zdobią terraria i ciężko jest u mnie z miejscem. :zmieszany:

Dalibyście radę mniej więcej powiedzieć czy ten filtr FZN 1500 PRO oraz AII451 MAX 45W 3400 lm byłby dobrym wyborem do tego akwarium, które mam w zamyśle? (:
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

Myślę, że ta kaskada w zupełności wystarczyć na Twoją kostkę ;) Jej dodatkową zaletą jest to, że jest bardzo cicha (wiem z autopsji ;) ) Jeżeli chodzi o lampę to przy średnio wymagających roślinach powinna się sprawdzić.
Awatar użytkownika

Autor
Feniks
Gość

Catfish_Billy
Super, w takim razie będę działać z tym sprzętem. :-D

Nareszcie
Początkujący

Post autor: Nareszcie »

Hem, hem. A ta kostka nie ma czasem wzmocnien? Jesli tak, to kaskada srednio pasuje. W sensie da sie zamocowac w jednym z rogow, ale albo bedziesz trzymac bardzo wysoki poziom wody albo bedzie chlupac. Sa tez kostki 45cm bez wzmocnien i lepiej za taka sie rozejrzec, ulatwia pozniejsza eksploatacje.
ODPOWIEDZ