W ramach wprowadzenia i pierwszego posta na tym forum nieco się przywitam. Mam na imię Darek i ostatnią styczność z podwodnym światem miałem mniej więcej w wieku 14 lat. Obecnie mam lat 27, a po latach spędzonych w terrarystyce narosła we mnie taka nieodparta chęć powrotu do akwarystyki. Oczywiście z czasem pojawiło się wiele zaległości, które powstrzymują mnie od zakupu i stąd wzięła się właśnie moja obecność na tym forum.
• Baniak
Uwielbiam kostki, także postanowiłem pójść w te ślady i założyć sobie akwarium o wymiarach 45x45x45 6mm - 91 litrów
• Oświetlenie
Tutaj pojawia się pierwszy problem. Stosować CO2 nie będę, tym bardziej, że w akwarium zamieszkają Neocardiny, a super wymagających roślin raczej nie zamierzam posiadać. W doborze oświetlenia przeszukałem różne fora, gdzie jedni użytkownicy pisali o w/l, a drudzy o lm/l i... totalnie zgłupiałem.
• Filtr - Aquael FZN PRO 1500
Słyszałem, żeby nie sugerować się tym do jakich litraży producent zaleca stosować daną kaskadę i pójść od razu w 1500 do mojej przyszłej kostki - potwierdzicie, nie będzie to za silny filtr?
• Nie przekonują mnie te cartridge, dlatego raczej wymienię je na gąbkę i zasypię ceramiką.
• Podłoże: YOKUCHI Jiban Soil 10l Kompletne podłoże + YOKUCHI Ganban power base 2l.
• Uzdatniacze: Aqua Art PLANTA GAINER Safe Water, Microbe-lift Special Blend 473ML BAKTERIE.
OBSADA
:
Bojownik HM X1
Microrasbora galaxy X8
Otosek X6
--
Limnopilos naiyanetri X10
Atyopsis moluccensis X4
Neocaridina Bloody Mary X20
Microrasbora galaxy X8
Otosek X6
--
Limnopilos naiyanetri X10
Atyopsis moluccensis X4
Neocaridina Bloody Mary X20
// PRZESADZIŁEM CZY RACZEJ NIE BĘDZIE PROBLEMU Z ILOŚCIĄ OBSADY?
ROŚLINY
:
Anubiasy MIX (korzeń)
Monte Carlo (Trawnik)
Staurogyne repens (2PLAN)
Staurogyne brown - RA (2 PLAN)
Bacopa japan (2PLAN)
Cryptocoryne beckettii (2PLAN)
Hydrocotyle sp. japan (2PLAN)
Rotala rotundifolia BLOOD RED (3PLAN)
Rotala rotundifolia GREEN (3PLAN)
Rotala rotundifolia (3PLAN)
--Monte Carlo (Trawnik)
Staurogyne repens (2PLAN)
Staurogyne brown - RA (2 PLAN)
Bacopa japan (2PLAN)
Cryptocoryne beckettii (2PLAN)
Hydrocotyle sp. japan (2PLAN)
Rotala rotundifolia BLOOD RED (3PLAN)
Rotala rotundifolia GREEN (3PLAN)
Rotala rotundifolia (3PLAN)
Zapraszam wszystkich do dyskusji. Chętnie poszerzę wiedzę o wszelkie wskazówki, a czasu na to będę miał zapewne sporo, gdyż czeka mnie prawdopodobnie kilkumiesięczna wizyta poza domem.
Pozdrawiam i zarazem miło mi, że dotarłeś/aś do samego końca tekstu.