Cicha pompka na noc

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
wojciech70
Uczestnik
Na imię mam: Wojciech

Cicha pompka na noc

Post autor: wojciech70 »

Dzień dobry,

po latach :) :hmm:
Postanowiłem mocniej popracować nad moimi rybkami.
mam akwarium 126 l postanowiłem zastąpić nocne napowietrzanie deszczownicą pompką, cichą. Deszczownica jest przy kubełku Eheim 2215 czyli 350-tka. Deszczownica jest na noc powyżej lustra wody, boję się o sumiki. Do tego brzęczy, jako to kubełek. Akwarium typowo amatorskie gupik, kirys, "glonojady"... Jaką pompkę kupić? Pompkę do napowietrzania kostką na noc. Czego używacie, co proponujecie? Aquaela z latarnią nie chcę? Jest jeszcze Aquael Oxyboost APR-150 Plus, Sera Air 275 R Plus, a może JBL PROSILENT A 200, czy może iść w chińszczyznę taką jak Hygger, a może coś o czym nie wiem ? Wiem, że temat był, ale ważna jest dla mnie wasza opinia. Będę wdzięczny za każdą opinię.
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek

Mauree
Zapaleniec

Cicha pompka na noc

Post autor: Mauree »

Jak chcesz cichszej pracy, to zawsze mrzesz zanurzyć deszczownicę, zrównać ją z lustrem wody. Moim zdaniem filtr będzie zawsze cichszy niż brzęczyk, deszczownia zrównana z lustrem wody daje spory ruch tafli. I zawsze to nie jest przerwa w filtracji. Mam napowietrzacz Aquael Oxyboost, jego głośność zależy bezpośrednio od tego na jakim podłożu stoi, można go zamortyzować podkładając coś miękkiego, gruby materiał, gąbkę, trzeba zadbać by nie dotykał rzeczy, które jego wibracje wprawią w drgania, bo to dopiero jest hałas.

Mauree
Zapaleniec

Cicha pompka na noc

Możesz też zastosować dodatkowy, oprócz zewnętrznego, filtr wewnętrzny, np. Juwel Bioflow żeby pracował całą dobę, moim zdaniem on jest całkowicie bezdżwięczny
Awatar użytkownika

Autor
wojciech70
Uczestnik

Cicha pompka na noc

Dzięki za szybką odpowiedź.
Świetny jest ten pomysł z gąbką! Muszę go wypróbować.
Awatar użytkownika

Autor
wojciech70
Uczestnik

Cicha pompka na noc

Mauree pisze: czw lut 27, 2025 12:22 pm Możesz też zastosować dodatkowy, oprócz zewnętrznego, filtr wewnętrzny, np. Juwel Bioflow żeby pracował całą dobę, moim zdaniem on jest całkowicie bezdżwięczny
Hej, dzięki za pomysł. Też jest jakieś rozwiązanie.

Mauree
Zapaleniec

Cicha pompka na noc

Do napowietrzania ryb dennych polecam kurtynę napowietrzającą zamiast kamienia, czyli taką długą rurkę, która leczy na dnie (oczywiście po odpowiednim obciążeniu lub przyczepieniu przyssawkami), np. wzdluż tylnej ściany akwarium. Pamiętaj, że jeśli pompa znajduje się poniżej akwarium powinien być zawór przeciwzwrotny, a z kolei rurka lubi zsunąć się z zaworka. I zobacz najpierw jak mieszańcy zareagują na wyłączenie filtra na krótszy czas i pod obserwacją, nim zostawisz wyłączony na noc. Nie próbowałam.
Awatar użytkownika

Autor
wojciech70
Uczestnik

Cicha pompka na noc

Mauree pisze: czw lut 27, 2025 12:47 pm Do napowietrzania ryb dennych polecam kurtynę napowietrzającą zamiast kamienia, czyli taką długą rurkę, która leczy na dnie (oczywiście po odpowiednim obciążeniu lub przyczepieniu przyssawkami), np. wzdluż tylnej ściany akwarium. Pamiętaj, że jeśli pompa znajduje się poniżej akwarium powinien być zawór przeciwzwrotny, a z kolei rurka lubi zsunąć się z zaworka. I zobacz najpierw jak mieszańcy zareagują na wyłączenie filtra na krótszy czas i pod obserwacją, nim zostawisz wyłączony na noc. Nie próbowałam.
Kurtyna, ok, świetny pomysł! :) Dziękuję

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Cicha pompka na noc

Post autor: DanielP »

Wydaje mi się, że takie wyłączanie kubełka na noc byłoby szkodliwe dla bakterii w nim żyjących.

Logic07
Zapaleniec

Cicha pompka na noc

Post autor: Logic07 »

zdziwił byś się, śmiało może wyłączyć filtr na noc. po włączeniu dalej będzie filtracja biologiczna.Po obejrzeniu tego filmu teraz nie martwie się jak prądu zabraknie, bo jest dużo czasu na reakcje.

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Cicha pompka na noc

Post autor: DanielP »

Sorki ale i tak mnie to nie przekonuje :duży uśmiech: Nie wyobrażam sobie wyłączać filtra co noc. Nie wiem jak cykliczne wyłączenia filtra wpłynęłyby na biologię w filtrze i całym zbiorniku. Co innego jednorazowo a co innego stale co np. 12h. Trzeba pamiętać też o tym, że filtr i napowietrzacz pełnią inne funkcje.

Logic07
Zapaleniec

Cicha pompka na noc

masz racje, wogóle po co wyłączać filtr na noc? autor chce cichej pracy to niech da deszczownie pod wode żeby poruszała taflą wody to wystarczające napowietrzanie

Krolic
Moderator
Na imię mam: Kamil

Cicha pompka na noc

Post autor: Krolic »

Ja sie trochę podepne pod temat.. ciche pompki - uzywam eheima i jest cichutki. Zastanawialem sie tez nad ta malutka tetra mini silence.. chetnie poznam opinie o niej. A pytanie mam o dyfuzory/ kostki.. mam standardowe kostki i sa cholernie glosne (babelki) widzialem kiedys w akwarystycznym cos w rodzaju dysku plastikowej obudowie który dawal malutkie babelki.. niestety nie zapytale co to. Macie do polecenia jakis cichy dyfuzor/ kostke?

Logic07
Zapaleniec

Cicha pompka na noc

ja mam ten naprawde małe bąbelki i cichy https://allegro.pl/oferta/twinstar-air- ... 7018233544

Krolic
Moderator
Na imię mam: Kamil

Cicha pompka na noc

Post autor: Krolic »

Wyglada jak pod co2. On jest pod „brzeczyk”?

Logic07
Zapaleniec

Cicha pompka na noc

tak masz napisane air. do co2 ma inny kolor kamienia
ODPOWIEDZ