Wstawiać kotnik ? Mam jeszcze 4 molinezje 2 glonojady i 4 kirysy.
Akwarium 26l male startowe jak wspomniałem już po kilkunastu latach przerwy, także ucze sie na nowo.
Czesc. Akwarium 26 litrow , mieczyki i inne duze ryby , plstikowe rosliny . Co jeszcze ciekawego w tym zbiorniku masz ,? Ktoras z ryb ma ogromny wytrzeszcz oczu .
To poważny problem. Ani mieczyki, ani molinezje ani glonojad , ani kirysy nie mogą żyć w takim akwarium, nawet krótko. Spróbuj oddać te rybki, zanim dojdzie do zatrucia ryb azotynami albo podobnego nieszczęścia. W akwarium tej wielkości można mieć parę niedużych krewetek albo kilka najmniejszych rybek, np 5 samców mniejszch gupikow czy najmniejszych razborek. Rybki które masz wymagają co najmniej 4 razy większego akwarium . Także dla tych krewetek czy maleńkich rybek powinieneś posadzić żywe rośliny i przeprowadzić proces dojrzewania akwarium zanim je wpuscisz
Mieczyki, molinezje, zbrojniki i kirysy w 26-litrowym zbiorniku. Masakra To jest co najwyżej akwarium dla bojownika, a nie ryb dorastających do 10-15 cm długości. Trzymanie ich w takim "słoiku" to skazywanie je na śmierć w męczarniach. Jeżeli zależy Ci na ich dobrym zdrowiu to kup im conajmniej 120 litrowy zbiornik, a najlepiej jeszcze większy.
Dziwne mi się wydawało że w takich małych zbiornikach ok. 20l w sklepie jest tak dużo ryb. Rozumiem że pojemniki są ze soba połączone i woda jest specjalnie filtrowana do odpowiednich parametrów.
Dzisiaj jadę po testy ,akwarium 70l i żywe rośliny, mam krople.z bakteriami ułatwiające start takie które trzeba trzymać w lodówce polecajka ze sklepu i postaram się oddać z 3sztuki do sklepu spowrotem.
Akwarium mialo byc prezentem od córek dla teścia na 70, a ja byłem tylko wykonawca i od samego początku mi się to nie podobało.
Nadrobiłem również wiedzę o cykl azotowy i artyky dla poczaykujacych i działam zgodnie z wytycznymi żeby nie zrobić krzywdy tym maluchom.
Dziękuję za informację wszystkim i pomoc, oraz pozostajemy e kontakcie.
Msokol92 pisze: ↑sob mar 08, 2025 8:15 pm
Dziwne mi się wydawało że w takich małych zbiornikach ok. 20l w sklepie jest tak dużo ryb
Sprzedawcy w sklepach zoologicznych mają gdzieś dobro ryb. Wcisną Ci wszystko żeby zarobić. Warunki życia zwierząt w takich przybytkach są bardzo często tragiczne.