Akwarium dla ziemiojadów red head Tapajos

Przedstawiciele: pyszczaki, pielęgnice, pielęgniczki, paletki, skalary
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Kilka dni temu stałem się posiadaczem (drugiego z kolei) 240-litrowego akwarium (120x40x50cm). Zastanawiając się nad jego obsadą natrafiłem na artykuł o ziemiojadach red head Tapajos. Ryby te od razu mnie zainteresowały, toteż zacząłem szukać o nich wszystkich dostępnych informacji. Według literatury minimum dla tego gatunku to właśnie 240 litrów, jednakże biorąc pod uwagę, że ryby te mogą dorastać nawet do 25 cm, mam co do tego pewne wątpliwości. Nie chciałbym skrzywdzić ryb wrzucając je do zbyt małego litrażu. Czy ktoś z Was posiada bądź posiadał te ziemiojady i może wspomóc mnie radą? Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam ;)

DanielP
Moderator
Na imię mam: Daniel

Post autor: DanielP »

Witam. W przypadku wszelkich ryb zawsze im większy zbiornik tym lepszy :duży uśmiech: Faktycznie dla rht 240 l to minimum ale nie są one zbyt agresywne i rosną do max 20 cm więc twój zbiornik byłby odpowiedni dla grupki 6 sztuk.
Awatar użytkownika

Autor
Catfish_Billy
Noble

DanielP Dzięki za odpowiedź ;) Jak każdy prawdziwy akwarysta chciałbym mieć jak największy zbiornik dla swoich ryb, ale na razie nie mogę pozwolić sobie na akwarium powyżej 240l. Być może w przyszłości mi się to uda. Jeszcze jedno pytanie - czy dobrym pomysłem będzie połączenie ziemiojadów z ławicą niewielkich kąsaczowatych np. neonów czerwonych czy raczej zostaną potraktowane jak przekąska? :D

DanielP
Moderator

Takie połączenie może się udać ponieważ ziemiojady te są łagodne i nie polują na inne ryby ale mimo wszystko wolałbym je połączyć z większymi kąsaczowatymi jak np. zwinnik ogonopręgi itp. Na dno możesz też dać jakieś kiryski czy l-ki.
Awatar użytkownika

Autor
Catfish_Billy
Noble

Ok. Będę myślał nad resztą obsady. Na razie skupię się na aranżacji akwarium ;) Dzięki i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Post autor: Ziemiojad »

To nie są wielkie ryby, ale to są szybkie ryby. Chociaż i tak zostanie Ci tylko jedna para. To za małe akwarium żeby się tam zmieściły dwie lub trzy pary.
Gadać to ja potrafię: 3000 postów.
Awatar użytkownika

Autor
Catfish_Billy
Noble

Ziemiojad
Domyślam się, że jak w przypadku większości pielęgnic ryby te przejawiają wzmożoną agresje w okresie tarła i takie parki z pewnością będą się zaciekle zwalczać. A co w przypadku haremu? Powiedzmy 1 samiec + 3/4 samice? Ewentualnie same samice? Będzie problem? ;)

DanielP
Moderator

Te ziemiojady, nie żyją w parach czy haremach a w stadach. ,,Parka" oddziela się od stadka na okres odchowu młodych ale jest to charakterystyczne dla większości pielęgnic. Możesz spokojnie wystartować z grupką 6 sztuk.
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

DanielP pisze: czw sie 29, 2024 5:51 pm Parka" oddziela się od stadka na okres odchowu młodych ale
w naturze.
A teraz powiedz jak 15,20 cm ryba oddzieli się od stada w akwarium 120 cm? No musi być agresja. Większą albo mniejsza.
Ostatnio zmieniony czw sie 29, 2024 7:25 pm przez Ziemiojad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Uwielbiam ziemiojady. Ale polecam od 350,450 litrów na start. Niestety one z wszystkiego szybko wyrastają. Niestety.

DanielP
Moderator

To nie jest żadna agresją a instynkt rozrodczy. Zdarza się często, że dużo mniejsze pielęgnice z CA są zdecydowanie ,,agresywniejsze" od rht. Każda pielęgnica obiera sobie skrawek terenu na którym ,,wypasa" młode i jest to normalna rzecz. Trochę wody w akwarium popłynie zanim z młodych rht wyklaruje się płeć. Różne ziemiojady a także inne pielęgnice trzymałem w takim zbiorniku i wiem, że w przypadku rht spokojnie może się to udać ale nikogo na siłę nie będę przekonywał do swoich racji...
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

Ja też. Po prostu trzeba kupić i zaryzykować. A potem mieć własne doświadczenia. I większe akwarium. 😏
Awatar użytkownika

Autor
Catfish_Billy
Noble

Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. Wpuszczę, poobserwuję, wyciągnę wnioski. Jak będzie źle to zareaguje ;)

AquaMarcin
Gość
Telefon: 500830044
Na imię mam: MARCIN

Post autor: AquaMarcin »

My posiadamy od roku czasu akwarium 200l i praktycznie od samego początku wpuściliśmy do niego 2 ziemiojady - Papa Terra Red head Tapajos, w tym czasie niestety mieliśmy ospę i jeden z nich padł. Obecnie duża sztuka- ok 15cm przeżyła i do towarzystwa wpuściliśmy jej samca i samiczkę. Narazie się zaaklimatyzowały i mają się dobrze. Przy okazji kupiłem większy filtr- kupełkowy Aquael Ultra Max żeby zapewnić lepszą jakość wody, gdzie średnio podmieniany lub dolewamy wodę co 2 tygodnie. Jestem Ciekaw jak u Ciebie się rozwijają Ziemiojady- fantastyczne ryby! U nas mają towarzystwo tęczanek bosmanek i żółtych, Barwniaków, kirysów zbrojnika oraz 2 brzanek . Serdeczne pozdrowienia! :oklaski:
Awatar użytkownika

Ziemiojad
Guru

AquaMarcin pisze: ndz paź 26, 2025 11:18 am towarzystwa wpuściliśmy jej samca i samiczkę.
Jak rozpoznajesz płeć u tych ryb?
Awatar użytkownika

Autor
Catfish_Billy
Noble

AquaMarcin pisze: śr sie 28, 2024 6:02 pm Jestem Ciekaw jak u Ciebie się rozwijają Ziemiojady- fantastyczne ryby!
Moje pierwsze podejście do ziemiojadów zakończyło się klęską i obecnie akwarium pełni rolę domu dla skalarów, parki akar electric blue oraz kirysów Sterby. Nie zamierzam się jednak poddawać i w przyszłości chcę podejść do tematu ponownie - tym razem w większym zbiorniku :wink:
Pozdrawiam :)

AquaMarcin
Gość
Telefon: 500830044
Na imię mam: MARCIN

Post autor: AquaMarcin »

Płeć rozpoznaje po pletwach- na grzbiecie płetwa jest bardziej szpiczasta i trochę inaczej się wybarwiają, ale przy małych osobnikach jest to bardzo ciężko stwierdzić, wygląda na to że nam się udało i mamy harem :duży uśmiech:
ODPOWIEDZ