Poprawiłem link do mojego ulubionego filmy. Z reklama mojego produktu.
[yt][/yt]
Smaczne jedzenie robione w domu.
: sob gru 16, 2017 11:34 pm
autor: ArekRaszyn
ja go oglądałem ze 100 razy
Smaczne jedzenie robione w domu.
: sob gru 16, 2017 11:42 pm
autor: Lech-u
Świr!
Smaczne jedzenie robione w domu.
: sob gru 16, 2017 11:43 pm
autor: ArekRaszyn
nieeeee
Smaczne jedzenie robione w domu.
: sob gru 16, 2017 11:44 pm
autor: Lech-u
Dziękuję za przepis. Jutro go dokładnie przerobię.
Smaczne jedzenie robione w domu.
: sob gru 16, 2017 11:53 pm
autor: ArekRaszyn
spoko jak by coś było nie jasne, pytaj.
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 9:33 am
autor: sum
ArekRaszyn pisze: ↑sob gru 16, 2017 7:53 pm2) Przygotowanie mieszanki peklującej.
Jest tu wile metod ja opiszę to wg mnie najwygodniejszą i w miarę prostą do policzenia.
Jako że przyjąłem że robię 10 kg mięsa, na taką ilość potrzebuję równo 10L wody.
Z tych 10 L odlewam 1 L do garnka dodaję
- 20-25 ziaren ziela angielskiego
-10-12 liści laurowych całych(zdrowych)
Wszystko to zagotowujemy (nie gotujemy) studzimy i wlewamy do pozostałych 9 L wody.
Możemy dodać 20 ziaren pieprzu czarnego.
I główkę czosnku (dobrze jak by był to czosnek nasz krajowy i główka troszkę większa niż orzech włoski).
Czosnek wystarczy obrać z wierzchniej skórki przeciąć w połowie, i rozerwać na kawałki id o wody.
Ostatnimi składnikami są peklosól i sól, 300gr peklosoli i 400gr soli (morska jest The Best ale i zwykła kuchenna ujdzie i tak potem idzie w kanał)
Wszystko dokładnie mieszamy i mamy gotową zalewę.
Pieprzu i czosnku nie gotujemy, razem z zielem i liściami.
ArekRaszyn pisze: ↑sob gru 16, 2017 7:53 pmb) peklowanie
peklujemy równo 6 dni, żadne 5 żadne 7 ----- 6 i już (albo nie daję gwarancji)
Wskazanym a nawet konicznym jest codzienne przemieszanie mięska w beczce przeznaczonej do kontaktu z żywnością oczywiście.
I nie zaszkodzi przyłożyć choćby talerzem. Peklowanie nie powinno odbywać się w temp. wyższej niż 6-7C
Arek, czy ten przepis na peklowanie ma również zastosowanie do domowego pieczenia mięs w piekarniku?
Ja do tej pory do peklowania używałem tylko peklosoli, nie dawałem zwykłej soli( tudzież morskiej).
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 11:21 am
autor: ArekRaszyn
sum pisze: ↑ndz gru 17, 2017 9:33 amArek, czy ten przepis na peklowanie ma również zastosowanie do domowego pieczenia mięs w piekarniku?
Ja do tej pory do peklowania używałem tylko peklosoli, nie dawałem zwykłej soli( tudzież morskiej).
Z tego sposobu to nie bo wyszło by mega słone.
Trzeba by skrócić czas peklowania do 3 dni i codziennie bezwarunkowo masować mięso aby solanka się rozeszła.
I nie trzeba już dodawać soli ani nic słonego do panierki, ja zawsze po peklowaniu nacieram czosnkiem, majerankiem troszkę papryki i po godzinnym leżakowaniu piekę
Trzeba też zaznaczyć co jest bardzo ważne nie można piec w temp. przekraczającej 150-160 C bo peklosól w tej temperaturze staje się trucizną.
Ja zawsze piekę w temp. 120C długo to trwa ale wole to niż się truć.
I zawsze pekluje mięsko przed pieczeniem bo nie jem sinego mięska.
Tu też dobrze mieć termometr i pilnować temperatury wewnątrz.
A co do samego użycia peklosoli, oczywiście można, można i w samej soli ale tu czas peklowania się znacznie wydłuża.
A sól morska jest polecana z jednego powodu, ona zawsze jest tak samo słona i większość przepisów na niej bazuje.
Inne sole różnie bywa raz jest słona aż mordę wykręca a innym nie wiadomo czy było solone czy nie.
Można zrobić taką mieszankę że i doba wystarczy ale czy szybko znaczy dobrze ?
Dodano do tego postu po 56 minutach 27 sekundach
Warto też wiedzieć i mieć na uwadze to iż peklując mięsko drobiowe zaleca się robić to tylko w soli.
Nitryt reaguje z mioglobiną a na pewno wszyscy wiedzą że mięsko drobiowe zawiera mioglobiny małe ilość, pozostaje więc dużo nie rozłożonego nitrytu A w nadmiarze nawet miód może zaszkodzić
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 12:44 pm
autor: eratez
Zwykła sól to chemia, najlepsza jest Kłodawska taka do kiszenia, bez dodatków. A jak ktoś bardzo chce mieć różową to też taką mają
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 1:01 pm
autor: ArekRaszyn
Sól do kiszenia jak sama nazwa wskazuje jest do kiszenia
Od ogórka to kawałka świniaka droga daleka i w żadnym wypadku nie soli do kiszenia nie należy do peklowania używać
Dodano do tego postu po 6 minutach 15 sekundach
Na pewno Łukasz kupujesz wędliny w sklepach
Gdybyś miał świadomość ile tam jest syfu to uwierz mi że i zwykłą sól i peklosól jadł byś łyżkami
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 1:18 pm
autor: eratez
Wiesz czym się różni sól Kłodawska do kiszenia od "zwykłej" czy morskiej? Albo od różowej himalajskiej za kupę kasy
W zwykłej soli tak naprawdę nie wiesz ile jest soli w soli
Ja sól prawie odstawiłem ze względów mojego zdrowia. Wędlin niestety nie mam gdzie robić, ale staram się zwracać uwagę na to co jem i dzieciom daję.
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 1:31 pm
autor: ArekRaszyn
Jest urządzenie kosztujące poniżej 100 zł nazywa się szynkowar.
Można naprawdę smaczne wynalazki w nim zrobić. Oprócz szynkowara potrzebujesz jedynie garnek i lecisz.
A sole wiem czym się od siebie różnią przerobiłem to nad wymiar dokładnie w technikum
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 1:55 pm
autor: eratez
Skoro wiesz to czemu mówisz, że zwykła może być Po co nam ta chemia.
A co do swoich wyrobów, robiłeś kiedyś kiełbasę czy inne mięsiwo wecach?
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 2:16 pm
autor: ArekRaszyn
Każda jedna sól nie jest tak samo nam wskazana jak i nie wskazana a różni się pochodzeniem , sposobem pozyskania i zawartymi minerałami.
Sorki ale nikt mi nie wmówi że sól np Himalajska jest zdrowsza i lepsza niż choćby sól z Wieliczki
Są w mniejszym lub większym stopniu uzdatnione do spożycia.
Samej soli jest 20 gatunków może i więcej. Większość to czysty marketing.
Chlorek sodu zawsze będzie chlorkiem sodu.
eratez pisze: ↑ndz gru 17, 2017 1:55 pmA co do swoich wyrobów, robiłeś kiedyś kiełbasę czy inne mięsiwo wecach?
Nie bardzo rozumiem określenie wecach, jak sądzę błąd się wkradł
Ja nie robiłem ale robił mój brat.
Robił mięso jak na wybrany rodzaj kiełbasy a potem wekował.
Co prawda jeść nie jadłem ale skoro kiełbasa wychodzi smaczna to i taka słoiko-puszka powinna być smaczna.
Jest jeszcze jedna zasadnicza różnica w słoiczku zawsze wytworzy się swego rodzaju galaretka a samo mięsko jest bardziej soczyste.
A że robiąc kiełbaski zawsze robimy je z porządnego mięsa tj. szynki, karkówki podgardla i czasami dodajemy golonkę, są zawsze chudziutkie i soczyste Pod warunkiem zachowania odpowiednich proporcji.
Dodano do tego postu po 1 minucie 43 sekundach
Ale naprawdę polecam pobawić się szynkowarem.
Dodano do tego postu po 5 minutach 20 sekundach
zalukaj
polędwicy nie robiłem ale ogólna zasada jest taka sama w przypadku każdego mięska.
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 2:46 pm
autor: eratez
W słoiku ale nie samo mięso na kiełbasę tylko gotową kiełbasę po wędzeniu. Szynkowar może i fajny ale nie w mojej obecnej kuchni. Moja najtańsza płyta elektryczna nie daje rady patelni większej niż 24cm nie mówiąc już o takich garach.
Wędzarkę mam, pożądną kuchnie też ale prawie 200km od wawy.
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 3:07 pm
autor: ArekRaszyn
Jak przypuszczam masz na myśli późniejsze przechowywanie gotowego wyrobu.
Nigdy nie słyszałem o takiej praktyce. Łatwiej jest po prostu wrzucić do zamrażarki.
Jeśli posiada się chłodną piwnicę to super przechowuje się kiełbasę w smalcu.
Po wyjęciu jest jeszcze smaczniejsza niż przed włożeniem, i nie ma opcji aby się zepsuła bo pozbawiona jest tego co bakterie gnilne potrzebują tj. tlen.
Szynkowar ma 12-15 cm średnicy nie pamiętam dokładnie. Gar wielki być nie musi aby na wysokość starczał.
Twoja płyta spokojnie podoła.
A jak chcesz szynkowar pożyczę na próbę
Dodano do tego postu po 1 godzinie 32 minutach
Słuchajcie macie jakąś metę gdzie Karpia da się kupić ?
Najlepiej nie ruskiego i żywego jak by się dało.
Moja stała miejscówka czyli stawy w Falentach już nie mają
Leszku mam pomysł co możesz przy okazji zrobić
włóż dodatkową szyneczkę i po trzech dniach ją wyjmij i zrób z niej gulasz na obiad.
postępuj z nią tak jak z pozostałymi.
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 10:28 pm
autor: Lech-u
6 dni to 6 dni.
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 10:29 pm
autor: ArekRaszyn
i żona pozwoli Ci w niedzielę wigilię zająć kuchnie ?
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 10:40 pm
autor: Lech-u
ArekRaszyn pisze: ↑ndz gru 17, 2017 10:29 pmi żona pozwoli Ci w niedzielę wigilię zająć kuchnie ?
Wędzę na zewnątrz. Nie w domu.
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 10:45 pm
autor: ArekRaszyn
Lech-u pisze: ↑ndz gru 17, 2017 10:40 pmWędzę na zewnątrz. Nie w domu.
odparzasz też na zewnątrz ?
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 10:49 pm
autor: Lech-u
Wszystko robię na zewnątrz bo tam mam sprzęt do wędzenia i grillowania.
To chyba nie jest dziwne?
Wędzić w domu? No chyba, że w kominku. Ale tego jeszcze nie przerabiałem.
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 10:57 pm
autor: ArekRaszyn
dlaczego by nie gdybyś kominek opalał drewnem liściastym nadający się do wędzenia, mógłbyś w takim kominku wędzić
Nie wiem jak jesteś przygotowany, skąd mam niby wiedzieć. I po to pytam żeby się dowiedzieć. Nic dziwnego i tu nie dostrzegam.
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 11:04 pm
autor: Lech-u
No tak.
Wyjątkowo pod tym względem jestem normalny. Grill I wędzarnia na zewnątrz, a kominek w domu. Kuchnia też w domu.
Jak się fachowo nazywa ta peklosol?
Smaczne jedzenie robione w domu.
: ndz gru 17, 2017 11:06 pm
autor: ArekRaszyn
Lech-u pisze: ↑ndz gru 17, 2017 11:04 pm
Jak się fachowo nazywa ta peklosol?
Jestem z lekka przeziębiony i mam temperaturę więc główka nie pracuje idealnie dlatego pozwolisz, że poproszę o potwierdzenie mojego rozumowania. Ww. proporcje są odpowiednie do peklowania mięsa które potem pieczemy w piekarniku z uwzględnieniem
ArekRaszyn pisze: ↑ndz gru 17, 2017 12:17 pm
Trzeba by skrócić czas peklowania do 3 dni i codziennie bezwarunkowo masować mięso aby solanka się rozeszła.
sum pisze: ↑pn gru 18, 2017 11:28 amWw. proporcje są odpowiednie do peklowania mięsa które potem pieczemy w piekarniku z uwzględnieniem
ArekRaszyn pisze: ↑ndz gru 17, 2017 12:17 pm
Trzeba by skrócić czas peklowania do 3 dni i codziennie bezwarunkowo masować mięso aby solanka się rozeszła.
dokładnie tak.
ja albo używam peklosoli pokazanej albo w falentach w specjalistycznym sklepie kupuje.