Ostatni post z poprzedniej strony:
głównie kukułkę ja chęć na ptactwo najdzieSmaczne jedzenie robione w domu.
-
- Admin
- Posty: 21848
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
Smaczne jedzenie robione w domu.
Poprawiłem link do mojego ulubionego filmy. Z reklama mojego produktu.
[yt][/yt]
[yt][/yt]
-
- Admin
- Posty: 21848
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
-
- Admin
- Posty: 21848
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
Smaczne jedzenie robione w domu.
Dziękuję za przepis. Jutro go dokładnie przerobię.
-
- Arcymistrz
- Posty: 4995
- Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
- Telefon: 510847789
- Lokalizacja: Warszawa[gocław]
- Na imię mam: Krzysztof
- Płeć:
Smaczne jedzenie robione w domu.
ArekRaszyn pisze: ↑sob gru 16, 2017 7:53 pm2) Przygotowanie mieszanki peklującej.
Jest tu wile metod ja opiszę to wg mnie najwygodniejszą i w miarę prostą do policzenia.
Jako że przyjąłem że robię 10 kg mięsa, na taką ilość potrzebuję równo 10L wody.
Z tych 10 L odlewam 1 L do garnka dodaję
- 20-25 ziaren ziela angielskiego
-10-12 liści laurowych całych(zdrowych)
Wszystko to zagotowujemy (nie gotujemy) studzimy i wlewamy do pozostałych 9 L wody.
Możemy dodać 20 ziaren pieprzu czarnego.
I główkę czosnku (dobrze jak by był to czosnek nasz krajowy i główka troszkę większa niż orzech włoski).
Czosnek wystarczy obrać z wierzchniej skórki przeciąć w połowie, i rozerwać na kawałki id o wody.
Ostatnimi składnikami są peklosól i sól, 300gr peklosoli i 400gr soli (morska jest The Best ale i zwykła kuchenna ujdzie i tak potem idzie w kanał)
Wszystko dokładnie mieszamy i mamy gotową zalewę.
Pieprzu i czosnku nie gotujemy, razem z zielem i liściami.
Arek, czy ten przepis na peklowanie ma również zastosowanie do domowego pieczenia mięs w piekarniku?ArekRaszyn pisze: ↑sob gru 16, 2017 7:53 pmb) peklowanie
peklujemy równo 6 dni, żadne 5 żadne 7 ----- 6 i już (albo nie daję gwarancji)
Wskazanym a nawet konicznym jest codzienne przemieszanie mięska w beczce przeznaczonej do kontaktu z żywnością oczywiście.
I nie zaszkodzi przyłożyć choćby talerzem. Peklowanie nie powinno odbywać się w temp. wyższej niż 6-7C
Ja do tej pory do peklowania używałem tylko peklosoli, nie dawałem zwykłej soli( tudzież morskiej).
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Smaczne jedzenie robione w domu.
Z tego sposobu to nie bo wyszło by mega słone.
Trzeba by skrócić czas peklowania do 3 dni i codziennie bezwarunkowo masować mięso aby solanka się rozeszła.
I nie trzeba już dodawać soli ani nic słonego do panierki, ja zawsze po peklowaniu nacieram czosnkiem, majerankiem troszkę papryki i po godzinnym leżakowaniu piekę
Trzeba też zaznaczyć co jest bardzo ważne nie można piec w temp. przekraczającej 150-160 C bo peklosól w tej temperaturze staje się trucizną.
Ja zawsze piekę w temp. 120C długo to trwa ale wole to niż się truć.
I zawsze pekluje mięsko przed pieczeniem bo nie jem sinego mięska.
Tu też dobrze mieć termometr i pilnować temperatury wewnątrz.
A co do samego użycia peklosoli, oczywiście można, można i w samej soli ale tu czas peklowania się znacznie wydłuża.
A sól morska jest polecana z jednego powodu, ona zawsze jest tak samo słona i większość przepisów na niej bazuje.
Inne sole różnie bywa raz jest słona aż mordę wykręca a innym nie wiadomo czy było solone czy nie.
Można zrobić taką mieszankę że i doba wystarczy ale czy szybko znaczy dobrze ?
Warto też wiedzieć i mieć na uwadze to iż peklując mięsko drobiowe zaleca się robić to tylko w soli.Dodano do tego postu po 56 minutach 27 sekundach
Nitryt reaguje z mioglobiną a na pewno wszyscy wiedzą że mięsko drobiowe zawiera mioglobiny małe ilość, pozostaje więc dużo nie rozłożonego nitrytu A w nadmiarze nawet miód może zaszkodzić
-
- Zapaleniec
- Posty: 344
- Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
- Lokalizacja: Z internetów
Smaczne jedzenie robione w domu.
Zwykła sól to chemia, najlepsza jest Kłodawska taka do kiszenia, bez dodatków. A jak ktoś bardzo chce mieć różową to też taką mają
Smaczne jedzenie robione w domu.
Sól do kiszenia jak sama nazwa wskazuje jest do kiszenia
Od ogórka to kawałka świniaka droga daleka i w żadnym wypadku nie soli do kiszenia nie należy do peklowania używać
Gdybyś miał świadomość ile tam jest syfu to uwierz mi że i zwykłą sól i peklosól jadł byś łyżkami
Od ogórka to kawałka świniaka droga daleka i w żadnym wypadku nie soli do kiszenia nie należy do peklowania używać
Na pewno Łukasz kupujesz wędliny w sklepachDodano do tego postu po 6 minutach 15 sekundach
Gdybyś miał świadomość ile tam jest syfu to uwierz mi że i zwykłą sól i peklosól jadł byś łyżkami
-
- Zapaleniec
- Posty: 344
- Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
- Lokalizacja: Z internetów
Smaczne jedzenie robione w domu.
Wiesz czym się różni sól Kłodawska do kiszenia od "zwykłej" czy morskiej? Albo od różowej himalajskiej za kupę kasy
W zwykłej soli tak naprawdę nie wiesz ile jest soli w soli
Ja sól prawie odstawiłem ze względów mojego zdrowia. Wędlin niestety nie mam gdzie robić, ale staram się zwracać uwagę na to co jem i dzieciom daję.
W zwykłej soli tak naprawdę nie wiesz ile jest soli w soli
Ja sól prawie odstawiłem ze względów mojego zdrowia. Wędlin niestety nie mam gdzie robić, ale staram się zwracać uwagę na to co jem i dzieciom daję.
Smaczne jedzenie robione w domu.
Jest urządzenie kosztujące poniżej 100 zł nazywa się szynkowar.
Można naprawdę smaczne wynalazki w nim zrobić. Oprócz szynkowara potrzebujesz jedynie garnek i lecisz.
A sole wiem czym się od siebie różnią przerobiłem to nad wymiar dokładnie w technikum
Można naprawdę smaczne wynalazki w nim zrobić. Oprócz szynkowara potrzebujesz jedynie garnek i lecisz.
A sole wiem czym się od siebie różnią przerobiłem to nad wymiar dokładnie w technikum
-
- Zapaleniec
- Posty: 344
- Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
- Lokalizacja: Z internetów
Smaczne jedzenie robione w domu.
Skoro wiesz to czemu mówisz, że zwykła może być Po co nam ta chemia.
A co do swoich wyrobów, robiłeś kiedyś kiełbasę czy inne mięsiwo wecach?
A co do swoich wyrobów, robiłeś kiedyś kiełbasę czy inne mięsiwo wecach?
Smaczne jedzenie robione w domu.
Każda jedna sól nie jest tak samo nam wskazana jak i nie wskazana a różni się pochodzeniem , sposobem pozyskania i zawartymi minerałami.
Sorki ale nikt mi nie wmówi że sól np Himalajska jest zdrowsza i lepsza niż choćby sól z Wieliczki
Są w mniejszym lub większym stopniu uzdatnione do spożycia.
Samej soli jest 20 gatunków może i więcej. Większość to czysty marketing.
Chlorek sodu zawsze będzie chlorkiem sodu.
Sorki ale nikt mi nie wmówi że sól np Himalajska jest zdrowsza i lepsza niż choćby sól z Wieliczki
Są w mniejszym lub większym stopniu uzdatnione do spożycia.
Samej soli jest 20 gatunków może i więcej. Większość to czysty marketing.
Chlorek sodu zawsze będzie chlorkiem sodu.
Nie bardzo rozumiem określenie wecach, jak sądzę błąd się wkradł
-
- Zapaleniec
- Posty: 344
- Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
- Lokalizacja: Z internetów
Smaczne jedzenie robione w domu.
W słoikach typu weck
Smaczne jedzenie robione w domu.
Ja nie robiłem ale robił mój brat.
Robił mięso jak na wybrany rodzaj kiełbasy a potem wekował.
Co prawda jeść nie jadłem ale skoro kiełbasa wychodzi smaczna to i taka słoiko-puszka powinna być smaczna.
Jest jeszcze jedna zasadnicza różnica w słoiczku zawsze wytworzy się swego rodzaju galaretka a samo mięsko jest bardziej soczyste.
A że robiąc kiełbaski zawsze robimy je z porządnego mięsa tj. szynki, karkówki podgardla i czasami dodajemy golonkę, są zawsze chudziutkie i soczyste Pod warunkiem zachowania odpowiednich proporcji.
Ale naprawdę polecam pobawić się szynkowarem.Dodano do tego postu po 1 minucie 43 sekundach
zalukajDodano do tego postu po 5 minutach 20 sekundach
polędwicy nie robiłem ale ogólna zasada jest taka sama w przypadku każdego mięska.
-
- Zapaleniec
- Posty: 344
- Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
- Lokalizacja: Z internetów
Smaczne jedzenie robione w domu.
W słoiku ale nie samo mięso na kiełbasę tylko gotową kiełbasę po wędzeniu. Szynkowar może i fajny ale nie w mojej obecnej kuchni. Moja najtańsza płyta elektryczna nie daje rady patelni większej niż 24cm nie mówiąc już o takich garach.
Wędzarkę mam, pożądną kuchnie też ale prawie 200km od wawy.
Wędzarkę mam, pożądną kuchnie też ale prawie 200km od wawy.
Smaczne jedzenie robione w domu.
Jak przypuszczam masz na myśli późniejsze przechowywanie gotowego wyrobu.
Nigdy nie słyszałem o takiej praktyce. Łatwiej jest po prostu wrzucić do zamrażarki.
Jeśli posiada się chłodną piwnicę to super przechowuje się kiełbasę w smalcu.
Po wyjęciu jest jeszcze smaczniejsza niż przed włożeniem, i nie ma opcji aby się zepsuła bo pozbawiona jest tego co bakterie gnilne potrzebują tj. tlen.
Szynkowar ma 12-15 cm średnicy nie pamiętam dokładnie. Gar wielki być nie musi aby na wysokość starczał.
Twoja płyta spokojnie podoła.
A jak chcesz szynkowar pożyczę na próbę
Najlepiej nie ruskiego i żywego jak by się dało.
Moja stała miejscówka czyli stawy w Falentach już nie mają
Nigdy nie słyszałem o takiej praktyce. Łatwiej jest po prostu wrzucić do zamrażarki.
Jeśli posiada się chłodną piwnicę to super przechowuje się kiełbasę w smalcu.
Po wyjęciu jest jeszcze smaczniejsza niż przed włożeniem, i nie ma opcji aby się zepsuła bo pozbawiona jest tego co bakterie gnilne potrzebują tj. tlen.
Szynkowar ma 12-15 cm średnicy nie pamiętam dokładnie. Gar wielki być nie musi aby na wysokość starczał.
Twoja płyta spokojnie podoła.
A jak chcesz szynkowar pożyczę na próbę
Słuchajcie macie jakąś metę gdzie Karpia da się kupić ?Dodano do tego postu po 1 godzinie 32 minutach
Najlepiej nie ruskiego i żywego jak by się dało.
Moja stała miejscówka czyli stawy w Falentach już nie mają
-
- Admin
- Posty: 21848
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
Smaczne jedzenie robione w domu.
Jutro nastawiam mięso...
Smaczne jedzenie robione w domu.
ja w środę będę drażnił sąsiadów
włóż dodatkową szyneczkę i po trzech dniach ją wyjmij i zrób z niej gulasz na obiad.
postępuj z nią tak jak z pozostałymi.
Dodano do tego postu po 32 sekundach
w niedzielę wędzić będziesz
Leszku mam pomysł co możesz przy okazji zrobićDodano do tego postu po 8 minutach 48 sekundach
włóż dodatkową szyneczkę i po trzech dniach ją wyjmij i zrób z niej gulasz na obiad.
postępuj z nią tak jak z pozostałymi.
-
- Admin
- Posty: 21848
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
Smaczne jedzenie robione w domu.
6 dni to 6 dni.
Smaczne jedzenie robione w domu.
i żona pozwoli Ci w niedzielę wigilię zająć kuchnie ?
-
- Admin
- Posty: 21848
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
Smaczne jedzenie robione w domu.
Wędzę na zewnątrz. Nie w domu.
-
- Admin
- Posty: 21848
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
Smaczne jedzenie robione w domu.
Wszystko robię na zewnątrz bo tam mam sprzęt do wędzenia i grillowania.
To chyba nie jest dziwne?
Wędzić w domu? No chyba, że w kominku. Ale tego jeszcze nie przerabiałem.
To chyba nie jest dziwne?
Wędzić w domu? No chyba, że w kominku. Ale tego jeszcze nie przerabiałem.
Smaczne jedzenie robione w domu.
dlaczego by nie gdybyś kominek opalał drewnem liściastym nadający się do wędzenia, mógłbyś w takim kominku wędzić
Nie wiem jak jesteś przygotowany, skąd mam niby wiedzieć. I po to pytam żeby się dowiedzieć. Nic dziwnego i tu nie dostrzegam.
Nie wiem jak jesteś przygotowany, skąd mam niby wiedzieć. I po to pytam żeby się dowiedzieć. Nic dziwnego i tu nie dostrzegam.
-
- Admin
- Posty: 21848
- Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
- Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
- Na imię mam: Lech-u
- Płeć:
Smaczne jedzenie robione w domu.
No tak.
Wyjątkowo pod tym względem jestem normalny. Grill I wędzarnia na zewnątrz, a kominek w domu. Kuchnia też w domu.
Jak się fachowo nazywa ta peklosol?
Wyjątkowo pod tym względem jestem normalny. Grill I wędzarnia na zewnątrz, a kominek w domu. Kuchnia też w domu.
Jak się fachowo nazywa ta peklosol?
Smaczne jedzenie robione w domu.
-
- Arcymistrz
- Posty: 4995
- Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
- Telefon: 510847789
- Lokalizacja: Warszawa[gocław]
- Na imię mam: Krzysztof
- Płeć:
Smaczne jedzenie robione w domu.
Jestem z lekka przeziębiony i mam temperaturę więc główka nie pracuje idealnie dlatego pozwolisz, że poproszę o potwierdzenie mojego rozumowania. Ww. proporcje są odpowiednie do peklowania mięsa które potem pieczemy w piekarniku z uwzględnieniem
Ja używam tej soli http://prymat.pl/produkty/sole/sol-peklowaArekRaszyn pisze: ↑ndz gru 17, 2017 12:17 pm Trzeba by skrócić czas peklowania do 3 dni i codziennie bezwarunkowo masować mięso aby solanka się rozeszła.
Ostatnio zmieniony pn gru 18, 2017 11:30 am przez sum, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Smaczne jedzenie robione w domu.
z
dokładnie tak.
ja albo używam peklosoli pokazanej albo w falentach w specjalistycznym sklepie kupuje.
dokładnie tak.
ja albo używam peklosoli pokazanej albo w falentach w specjalistycznym sklepie kupuje.