Na powód restartu składa się w sumie kilka czynników.
Chciałem trochę przyciąć Monte Carlo co skończyło się wyrwaniem połowy trawnika z podłoża i narobieniem strasznego syfu

Poza tym większość roślin nie jest w najlepszej kondycji. Niestety akwarium dość zaniedbałem co spowodowane było pojawieniem się dziecka i czas najwyższy to naprawić
No i po trzecie, mam wrażenie, że powinienem rybom zrobić jakieś dodatkowe kryjówki, bo chowają się wszystkie w Rotali.
Dodano do tego postu po 24 dniach 6 godzinach 20 minutach 58 sekundach
Jednak pełnego restartu nie będzie.
Po krótce o akwarium:
- zbiornik 75x35x40
- prefiltr HW-603
- filtr Fluval 307 wypełniony Matrixem
- oświetlenie Aquael 2x leddy tube: plant (1000 lm) i sunny (1270 lm)
- podsypka Yokuchi
- podłoże aktywne Yokuchi - nie wiem po co biorąc pod uwagę oświetlenie
- CO2 z butli
Tak to wygląda na chwilę obecną (wiem, syf, nie przykładałem się specjalnie wiedząc, że będzie robiony porządek).
Sama aranżacja zostanie taka jaka jest, ale prawie wszystkie rośliny które jeszcze w akwarium zostały wylecą (zostanie tylko rotala która jako tako jeszcze się trzyma). W ich miejsce natomiast posadzę:
- limnophila sessiliflora - na tył akwarium, obok rotali
- helanthium quadricostatus - z przodu po lewej stronie, tam gdzie zostały resztki monte carlo i staurogyne repens
- bacopa compact - w okolicach kamieni na środku
- limnobium laevigatum - na powierzchnię
Jako, że miałem cały czas problemy z różnego rodzaju glonami starałem się wybrać jakieś niezbyt wymagające rośliny i mam nadzieję, że tym razem prowadzenie go będzie trochę bardziej przyjemne
Akwarium jest na podłożu aktywnym którego po wyciągnięciu roślin pewnie dość ubędzie. Jako, że to podłoże jest tam już ponad rok to pewnie swoje właściwości straciło, więc chyba rozsądniej byłby ubytki uzupełnić zwykłym żwirkiem niż dosypywać na to podłoże aktywne?
Warto wymienić tą jedną lampę sunny na drugiego planta czy raczej wiele to nie zmieni?
Nawozy chciałem lać gotowe z QualDropu: Basic Grow i Forte Fe - szukać czegoś innego? Może kulki zamiast albo do tego?
Za wszelkie porady i sugestię będę wdzięczny.
PS. Jak tylko przearanżuję zbriornik założę nowy temat w galerii