Strona 1 z 1

Zasolenie

: śr lut 24, 2010 9:15 am
autor: krasnal
:idea:

Re: Zasolenie

: śr lut 24, 2010 9:43 am
autor: grazdar1
zobacz ---wody słonawe ,estuaria coś tam może znajdziesz -cos tam pamiętam że ok 2-3 lyżki na 10l daje zasolenie bałtyku czyli słonawe -pozatym możesz kupić coś takiego jak pływający[ termometr ] do mierzenia stężenia soli ---- w wiaderku nalej procentowo ilość wody [ 10% powiedzmy ] po trochu dosypuj soli do stężenia jakie chcesz a potem pomnóż dawkę odpowiednio

Re: Zasolenie

: śr lut 24, 2010 9:43 am
autor: JPK
Mogę Ci pomóc w ten sposób, że podpowiem z doświadczenia w mieszaniu wody morskiej - że aby ją otrzymać do musisz zmieszać dokładnie 32g soli morskiej na litr wody.
Daje to zasolenie = 1,024
No i niestety zwykła sól niejodowana tu się nie nadaje.
Musi być sól morska ze wszystkimi micro i macro elementami.
Jeśli nie chcesz kupować całych worów, to można na kg kupić na bielanach i w Hali Wola (w sklepie z morszczyną, ale pod koniec u takiego łysego faceta z kolczykiem ;) ).
ok. 15zł/kg.

Re: Zasolenie

: śr lut 24, 2010 11:24 am
autor: neptun

Re: Zasolenie

: śr lut 24, 2010 5:28 pm
autor: sdar
krasnal, Co prawda link, który podaję służy czemuś innemu niż akwarystyka :mrgreen: ale wzór na stężenie roztworu soli pozostaje wzorem niezależnie od jego wykorzystania :wink:
Rzuć okiem tutaj: http://wedlinydomowe.pl/print.php?what=article&id=527

Re: Zasolenie

: czw lut 25, 2010 1:09 am
autor: krasnal
:idea:

Re: Zasolenie

: czw lut 25, 2010 1:46 am
autor: delphin
W przybliżeniu
dla substancji ciężkich, takich jak np sole,
możemy przyjąc, że 1 ml = 1g

dla ulatwienia :)
1 łyżeczka do herbaty = 40 kropli = 5 ml = 5 cm3 substancji lekkich (zioła, kakao, kawa) = 3-4 g
1 łyżeczka do herbaty substancji ciężkich (korzenie, cukier) = 4-5 g
1/4 łyżeczki do herbaty = ok. 1 g
1 szczypta = ok. 1/4 g
1 łyżka deserowa = 10 ml = 10 cm3 = 2 łyżeczki do herbaty
1 łyżka stołowa = 1/66 l = 15 ml = 15 cm3 = 3 łyżeczki do herbaty
1 łyżka stołowa substancji lekkich = 10 g
1 łyżka stołowa substancji ciężkich = 15 g
2 łyżki stołowe = 1/8 szklanki = 30 ml
4 łyżki stołowe = 1/4 szklanki = 60 ml
5 1/3 łyżki stołowej = 1/3 szklanki = 80 ml
8 łyżek stołowych = 1/2 szklanki = 120 ml
12 łyżek stołowych = 3/4 szklanki = 180 ml
16 łyżek stołowych = 1 szklanka = 240 ml

i jeszcze sole :
K2SO4 10g = 6,75 ml
MgSO4*7H2O 10g = 11,25 ml
H3BO3 10g = 12,5 ml
KH2PO4 10g = 10,5 ml
KNO3 10g = 9 ml
chelat żelaza FORTE 10g = 26,3 ml
K2HPO4 10g=21ml

Re: Zasolenie

: czw lut 25, 2010 1:55 am
autor: krasnal
delphin, :pada:

Re: Zasolenie

: czw lut 25, 2010 11:31 am
autor: Władek Pompka
Sław,

a Ty to w jakim kierunku...zasalasz????


:roll:

Re: Zasolenie

: czw lut 25, 2010 8:06 pm
autor: krasnal
:roll:

Re: Zasolenie

: czw lut 25, 2010 9:52 pm
autor: neptun
No i poradziłeś już sobie?Solanka gotowa? :mrgreen:

Re: Zasolenie

: czw lut 25, 2010 11:42 pm
autor: Władek Pompka
Spox, teraz widzę.

Nigdy nie czytam dłuższych wypowiedzi. Jesteś już gotowy ?


:cool:

Re: Zasolenie

: czw lut 25, 2010 11:43 pm
autor: krasnal
:x

Re: Zasolenie

: pt lut 26, 2010 8:10 am
autor: JPK
krasnal pisze: W/g wyliczeń wyszło mi 0.42 kg na litr
No to się nieźle rąbnąłeś w obliczeniach :mrgreen:

Re: Zasolenie

: pt lut 26, 2010 8:27 am
autor: grazdar1
2 łyżki na 10l a 0.4 kg na l -nieżle- stężenie wód slonawych to 1,015

Re: Zasolenie

: pt lut 26, 2010 10:01 am
autor: krasnal
:idea:

Re: Zasolenie

: pt lut 26, 2010 8:50 pm
autor: neptun
krasnal pisze:( z wędlin )
No to żeś sobie przygotował solankę do zapeklowania krewetek na zimę :mrgreen:

Re: Zasolenie

: pt lut 26, 2010 9:22 pm
autor: Linf
no to wiem kto mi zapekluje mięsiwo :D

Re: Zasolenie

: pt lut 26, 2010 9:27 pm
autor: neptun
Linf pisze:no to wiem kto mi zapekluje mięsiwo
:evil: ;)

Re: Zasolenie

: pt lut 26, 2010 10:40 pm
autor: Linf
neptun, jak krasnal zasoli zbiornik to jakąś szynke tam na noc wrzucę :D

Re: Zasolenie

: pt lut 26, 2010 10:44 pm
autor: krasnal
:idea:

Re: Zasolenie

: pt lut 26, 2010 10:47 pm
autor: Władek Pompka
Sław,

napisz co Ty wyliczasz, na spokojnie. Co masz i co chcesz wyliczyć... :razz:

Takie ogólne info.

:idea:

Re: Zasolenie

: pt lut 26, 2010 11:01 pm
autor: krasnal
:x

Re: Zasolenie

: sob lut 27, 2010 12:02 am
autor: grazdar1
krasnal -napisz najlepiej na jakieś morskie forum -lepiej oni ciebie zrozumieją i w praktyce rozrabiają sole wszelakie na codzień --bo ja nie wiem dalej na co ci stężenie 30% w 1 litrze - chyba że chcesz osiągnąć 1,030 czyli skoro na 1 l dasz powiedzmy 10g soli by uzyskać takie stężenie x to przez ilość litrów zbiornika . pozatym do krewetek nie musisz mieć go idealnie na poziomie [ zasolenie bałtyku np wacha się np od 7% do 20 %] pewnego czasu miałem zakladać akwarium ze srebrzycami i kolcobrzuchami -i ztego co pamiętam aby otrzymać roztwór do wód słonawych czyli 1,015 radzono na 10l wody wsypać 2-3 łyżki soli - to pewnie by uzyskać 1, 030 trzeba soli 5-6łyżek na 10l --
woda słonawa a morska to różnica -morska to bodajże 1,024 i wyżej - jaki rodzaj jest ci potrzebny ---dla pewnego pomiaru stężenia możesz kupić aerometr i wykonać powiedzmy próbe w skali